logoDarüşşafaka’da satranç güzel spor geleneklerinden biri. Yaygın olarak öğrenilen, oynanan ve önemli oyuncuların yetiştiği bir alan satranç. Ben Çarşamba Fatih yerleşkesinde okurken satranç odası yeni binanın alt katında dar uzun bir yerdi. Masalarda sıralı satranç takımları çoğu zaman ‘kapılı’ olur, sıramızı beklerken oynayanları seyrederdik. Zonguldaklı hemşehrim Ercüment (Gündoğdu) iyi oyunculardan biriydi; sonra Faruk Uğurlu, Cidal Günel, Ertuğrul Karakaya, şimdi DSK YK üyemiz ve Satranç Başkanımız Ahmet Demirel… Bizden sonraki dönemlerden Cem Karadağ mesela ülke çapında yıldız oyunculardan oldu… Büyük Usta Suat Atalık* kitabında şöyle değiniliyor Ona : “…Cem, her turnuvada birinci olan Darüşşafaka Lisesinin hem kaptanı hem de değişmez birinci masa oyuncusuydu.” Bugünlerde de Daçka’da ülke eğitim sistemimizin teşvik ettiğinin çok ötesinde satranca önem veriliyor. Bu beyin sporunun öğrencilere tanıtımını başta öğretmen Lerzan Yıldırım yaparken, öne çıkan yeteneklere satranç ustası Mert Erdoğdu tarafından özel eğitim veriliyor. Yani Daçkalı gençler yaşıtlarına göre şanslı olmaya devam ediyorlar. 

Nesneler ve semboller de spor hikayemizin önemli bir parçası. DSK Satranç dalında kullandığımız logomuzun hikayesini bu yazıyla kayda geçirmek istiyoruz. Sözü önce, logo yapımını yakından izleyen ve DSK facebook sayfasını kuran Tolga Atasoy‘a** veriyoruz.

tolga
Tolga Atasoy, 2015.

Darüşşafaka’nın sosyal medyada zamanla çok daha etkin olacağını ve Darüşşafaka varlığının bu alanda tanıtımının artıracağını tahmin ederek, facebook, twitter gibi popüler sosyal medya platformlarındaki Darüşşafaka ismini, uzantılarını, hesaplarını almamla başladı her şey. İlk olarak 18 Mayıs 2008 tarihinde Facebook’ta “Daçkalıların Hesabı” adında bir hesap açtım, hesabın profil URL’ini “facebook.com/Darussafaka” olarak belirledim ve bu alana sahip olduktan sonra da Darüşşafakalı herkesi hesaba dahil etmeye çalıştım. Belli bir sayıya ulaştıktan sonra zaten ortak arkadaş sayısını gören Darüşşafakalılar da hesabı arkadaş olarak eklemeye başladı. Hesaptan Darüşşafaka ile ilgisi olmayan hiçbir şey paylaşmayarak ve hesabın ne ve kime ait olduğunu açıklama isteyen herkese özel mesajla hesabın neden kurulduğunu ve nasıl yürüdüğünü anlatarak ilerledim. İlerleyen zamanlarda, daha önce de tahmin ettiğim gibi sosyal medyada artık profesyonel hizmet alarak varlık göstermek isteyen Darüşşafaka Cemiyeti Kurumsal İletişim ve Bağış Grubundan kurumsal ilişkiler uzmanı Demet Eyi 24 Ocak 2012’de bana bir e-posta yazarak, hesabı kendilerine devretmemi istedi. Ben de güvenli bir şekilde hesabı ve şifresini kendilerine devrettim, onlar da hesabı alarak şimdiki Darüşşafaka Cemiyeti facebook sayfasına dönüşmesini sağladı. Bu konuda Özcan Doğan abinin (’98) katkılarına da mutlaka değinmem gerekir. Ayrıca, Darüşşafaka adına iyi ya da iyi olmayan niyetle Facebook’ta açılan diğer hesapların temizlenmesi konusunda da Darüşşafaka Cemiyeti kurumsal iletişim çalışanları ile fikir alışverişinde bulundum. Darüşşafaka Cemiyeti’nin bu hamlesinin, Darüşşafaka’nın kurumsal iletişim anlamında atmış olduğu en iyi hamlelerinden biri olduğunu düşünüyorum. Hesabı teslim ederken arkadaş sayısı 2.000 civarında iken, dönüştüğü sayfanın beğenen (eski adıyla “hayran”) sayısı onbinleri geçmiş durumda.

Bunun dışındaki iyi bir adım da  Darüşşafaka Spor Kulübü’nün ve daha sonra da Darüşşafaka Satranç Kulübü’nün facebook sayfalarını ve twitter hesaplarını açmak oldu. Sosyal medya ile haşır neşir oldukça, zamanla öğrendiğim şeyleri bu sayfalarda uygulayarak, sayfaların daha popüler olmasını sağlamaya çalıştım. Bunu hiçbir ticari menfaat olmadan ve Darüşşafaka için yapıyor olmak benim için gerçekten büyük bir keyif ve gururdu. Attığım adımların Darüşşafakalılar tarafından takdir görüyor ve destekleniyor olması, beni bu ve benzeri konularda daha çok çalışma konusunda motive etti. Bahsettiğim sayfaların geliştirilmesi ile ilgili Şaban Atilla abinin (‘89) ve Öktem Kalaycıoğlu (‘74) abinin  de çok desteğini gördüm. El birliği ile bu ortamlarda da varlığımızı göstermeye ve büyütmeye başladık.

Bakıldığında yaptığımız bu şeyler, Darüşşafaka’da büyümüş ve yetişmiş birinin Darüşşafaka’yı düşünerek yaptığı birkaç basit, ama elbirliğiyle sahiplenildiğinde büyük etkiler yaratabilen adımlardan ibaret. Bu küçük adımların bugün önemli noktalara ulaşmasına yardım edenler de yine Darüşşafakalıların kendileri. Benim buradan vardığım sonuç, bir noktada bir şeyler yapmaya başlayan, çalışan bir Darüşşafakalının, büyüklerinden ve küçüklerinden aldığı destek ile harika ortak ürünler yaratabileceği.

Buna son ve başka güzel bir örnek olarak da satranç kulübümüzün logosunun çıkışını verebilirim. Darüşşafakalıların google ortamında haberleşmesini sağlayan e-posta öbeğinde satranç kulübü ile ilgili paylaşımlar yapılmaya başlandığı zamanlarda ortaya “satranç logomuz ne olacak?” sorusu atıldı ve dikkatleri buraya çekmeyi başardık. 2013’ün Ocak günlerinde oluyor bunlar… Bülent Özdoğan’ın (‘82) “nokta atışı” tespitleri, önerileri (23 Ocak 2013), H. Ender Çıtak’ın (‘76)  ilk logo eskizi (23 Ocak 2013), Selma Karaaslan’nın (‘81) yorumları (23 Ocak 2013) ve Ender Çıtak’ın 06.02.2013’teki logo alternatifleri sunan maili ile birlikte logonun belirlenmesi konusunda Daçkalılar arasında görüş alış verişi arttı. Bu süreçte Zübeyde Bulgu (’81) Darüşşafaka velilerinden tasarımcı İlkay Işın’dan rica etmiş, o da bizim için birkaç logo tasarlamıştıDaha sonra konu e-posta öbeğindeki diğer konular arasında arka plana geçti, ben de içlerinden bir logo seçerek Facebook’taki satranç sayfasına ekledim ve herkesin beğenisine sundum. Logomuz bu şekilde kullanıma girmiş oldu.

Burada sözü tasarımı yapan İlkay Işın‘a veriyoruz :
ilkay
İlkay ve Şan. 2015.

1959 yılında Karabük’te doğdum. İkokulu Karabük’te, ortaokul ve lise eğitimimi Edremit’te tamamladım. 1981 yılında şimdiki adı Mimar Sinan Üniversitesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisinin Tekstil bölümünden mezun oldum. Tekstil kuruluşlarında uzun yıllar desinatörlük yaptıktan sonra 1994 – 2010 yılları arasında reklam ajanslarında tasarımcı grafiker olarak çalıştım. Mesleğimi evimde hobi keyfiyle sürdürmekteyim. Biricik oğlum 2009 yılında Darüşşafaka Eğitim kurumlarının sınavını kazanınca ben de onunla birlikte Darüşşafaka ailesine katılmış oldum.

Logoyu tasarlarken belirleyici bir kaç çıkış noktam olmalıydı. Kesinlikle Darüşşafaka’nın geleneksel yeşil-siyah renklerini kullanmalıydım. Siyah ve yeşil zeminlerde yaşanan hayatların karanlıktan aydınlığa, umutsuzluğun umuda dönüşünün, mücadelelerin, azmin, kararlılık ve cesaret öykülerinin toplamıdır çünkü Darüşşafaka. İlk bakışda başarıyı çağrıştırmalı hedef göstermeli, estetik, çekici, çocukları ve gençleri bu spora yönlendirecek, çağıracak kadar da sempatik olmalıydı. Darüşşafaka’nın yetenekli, başarılı öğrencilerini ve sporcularını temsil edecek farklı, özel, stratejik gücü olan bir kahraman, bir taş figürü seçerek amacıma yaklaşabilecektim. En uygun taşın at olduğuna karar verdiğimde eskizi oluşturmuştum. Sıradışı hareketiyle at figürü, başarıyı ve zirveyi simgeleyen yıldızlarla bütünleşince logo şekillenmiş oldu.

Yukarıda birinci el tanıkların sözleriyle özetlediğimiz bu süreç ardından Satranç Logosu 2013’den itibaren kullanılmaya başlandı ve DSK Satranç facebook sayfasında varlığını sürdüyor. Sporda uğura inanmak yaygın, biz de o motifi kullanalım; bu uğurlu logomuzla DSK Satranç olarak lisanlı takımımızın kuruluşunu takiben 2014’de girdiğimiz ilk İstanbul turnuvasında nağmağlup ikinci olarak Konya’da Türkiye şampiyonasına katıldık ve şampiyonlukla birinci lige yükseldik. DSK Satranç, Darüşşafakalı öğrenci ve mezunlarına daha yakın olarak faaliyetini sürdürmeye devam ediyor.

*Satranç Dahisi Büyük Usta Suat Atalık, Yaşamı ve En İyi 101 Oyunu. Hazırlayanlar GM Suat Atalık ve Lütfi Can Üstel. Bizim Kitaplar, İstanbul 2009.

**Tolga Atasoy Darüşşafaka’dan 2003’de mezun oldu. Profesyonel iş hayatına İngilizce-Almanca dillerinde Noter Yeminli Tercüman, Bilirkişi ve SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) olarak devam ediyor. Lisanslı olarak eskrim, satranç oynuyor, vücut geliştirme yapıyor, lisansta başladığı İşletme doktorasına devam ediyor. DSK’yı maçlarına desteklemeye zaman ayırıyor, sosyal medya alanında katkı yapıyor.

Not : Her yazımız gibi bu yazımız da tüm okurlarımızın katkı ve desteklerine açıktır. Aydınlatmak, genişletmek istediğiniz noktalar olursa bize yazabilirsiniz :  iletisim@dsk.org.tr

ök/fa/kk Aralık 2014